U bent hier

Week van de Teek

week van de teek

Van 22 t/m 26 juni 2020 is het weer de Week van de Teek. In deze week wordt er aandacht gevraagd voor de teek en de tekenbeetziektes die ze kunnen overdragen. Wat zijn bijvoorbeeld de risico’s en hoe voorkom je een tekenbeet? Je leest het hier!

Waar komen teken voor?

Teken komen voor in heel Nederland en dan vooral in de bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Van daaruit lopen ze over op passerende mensen en dieren. Als de temperatuur boven de 7 graden komt dan worden de teken actief. In de maanden maart t/m oktober worden de meeste mensen gebeten. Sinds kort is er een Nature Today-app die mensen waarschuwt dat ze zich moeten checken en deze laat ook zien waar in Nederland je het meeste risico loopt op een tekenbeet. De data van Tekenradar.nl wordt gebruikt om een actueel Teken-alert te geven.

Risico’s

Jaarlijks worden er ruim 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Mensen die in het groen werken of veel in de natuur wandelen lopen meer risico op tekenbeten. Teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie van de ziekte van Lyme bij zich. Als je bent gebeten door een teek is het dan ook verstandig om de plek in de gaten te houden.

Voorkomen

Allereerst is het belangrijk om je lichaam altijd te controleren als je in het groen bent geweest. Ook is het verstandig om je lichaam en kleren in te sprayen met een middel dat DEET bevat, hiermee bescherm je jezelf tegen teken en andere insecten. Dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen zorgen ervoor dat de teek niet direct op je huid komt. Je kunt je broek ook nog in je sokken stoppen, zodat de teek niet op je benen kan komen.

Controleren

Als je op een plek bent geweest waar teken voorkomen dan is het verstandig om jezelf (en eventueel anderen) te controleren op tekenbeten. Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar ze kiezen vaak de warme plekjes. Liezen, knieholtes, oksels, de bilspleet, onder de rand van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens hebben de voorkeur. Als je bent gebeten door een teek dan zie je een klein zwart puntje op de huid. Als de teek er al een paar dagen zit en bloed heeft opgezogen dan is het een bruin/grijs bolletje ter grootte van een erwt. Verwijder de teek met een tekentang en noteer waar en wanneer je bent gebeten. Houd de tekenbeet 3 maanden in de gaten. Neem bij het ontstaan van verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme contact op met de huisarts. Controleer ook altijd je kleding en haal de teken weg die erop zitten. Als ze vast zitten kan je je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden wassen of je stopt de kleding in de droger.

 

 

 

Bron: Weekvandeteek.nl