U bent hier

Waar zit vitamine A in?

vitamine A

Vitamine A is een belangrijke vitamine die, net als vitamine C en vitamine D, bijdraagt aan het normale functioneren van het immuunsysteem. Daarnaast doet vitamine A nog veel meer voor onze gezondheid. Zo is het goed voor het gezichtsvermogen en het helpt bij het gezond houden van de huid. Hoe krijg je voldoende vitamine A binnen? Kies dagelijks voor voeding dat vitamine A of bètacaroteen bevat. Welke voeding dit precies is, ontdek je in deze blog. Dat vitamine A in worteltjes zit, weten we meestal wel, maar er is meer voeding dat zorgt voor vitamine A. Daarnaast kom je te weten hoe vitamine A precies voor ons werkt en wat de gevolgen zijn van een teveel of een tekort aan vitamine A.

Waar zit vitamine A in?

Zit er vitamine A in voeding? Ja, je vindt vitamine A voornamelijk in dierlijke producten, zoals vlees, vis (met name tonijn), zuivel (roomboter, kaas) en eieren (eidooier). Daarnaast zit er vitamine A in wortelen, zoete aardappel, bloemkool en in groene groenten, zoals boerenkool, paksoi, waterkers, spinazie en andijvie. Bovendien is er ook fruit dat vitamine A bevat, zoals sinaasappels, mandarijnen en mango. Veel oranjekleurige groente- en fruitsoorten bevatten vitamine A. Lever is zeer rijk aan vitamine A, zoals runderlever, kippenlever, maar ook smeerworst of leverpaté. Kies zoveel mogelijk voor biologisch eten dat meestal een hoger gehalte aan vitaminen bevat, zoals vitamine A. Met biologisch grasgevoerd vlees kies je tevens voor duurzame voeding.

Hoe werkt vitamine A?

Vitamine A heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Daarnaast is het goed voor de slijmvliezen en vitamine A speelt een rol in het celspecialisatieproces. Ons lichaam kan zelf vitamine A aanmaken, namelijk via carotenoïden dat aanwezig is in plantaardige producten. Daarnaast halen we vitamine A uit onze voeding, voornamelijk in producten van dierlijke afkomst. Een kenmerk van vitamine A is dat het vetoplosbaar is. Dit wil zeggen dat het lichaam vet nodig heeft om vitamine A goed te kunnen opnemen. Het beste kan je dan bijvoorbeeld wortels eten samen met wat plantaardige olie, zoals olijfolie. Ons lichaam slaat vitamine A vervolgens op in onze lever. 

Vitamine A in dierlijke producten

In producten van dierlijke afkomst tref je vitamine A aan in de vorm van retinol. Ons lichaam kan vitamine A uit dierlijke producten direct gebruiken. Vitamine A in dierlijke producten heeft een betere opneembaarheid dan uit plantaardige producten.

Vitamine A in plantaardige producten

In plantaardige producten, zoals groente en fruit vind je vitamine A in de vorm van carotenoïden. Ons lichaam is in staat om carotenoïden, zoals bètacaroteen om te zetten naar vitamine A. Er zijn daarnaast vitamine A pillen die bètacaroteen bevatten. Zorg hierbij wel voor de juiste dosering om een teveel aan vitamine A te voorkomen. Kortom, als je eet volgens veganisme, is het dus ook mogelijk om je lichaam te voorzien van vitamine A.

Wat zijn de gevolgen van een vitamine A tekort?

Voor onze gezondheid is het van belang om dagelijks de juiste hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen. Een vitamine A tekort kan je herkennen aan een verminderde weerstand of een droge of schilferige huid.

Is teveel vitamine A schadelijk?

Inname van teveel vitamine A komt nauwelijks voor. Een teveel aan vitamine A kan wel schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Er wordt zwangere vrouwen aangeraden om geen vitamine A supplement te nemen en het eten van lever, paté of smeerworst te beperken. Het is daarnaast beter om kinderen tot 4 jaar geen smeerleverworst te laten eten omdat dit veel vitamine A bevat. Slik je vitamine A pillen? Houd je dan wel altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo zorg je voor een gezonde inname.

 

Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research