U bent hier

Nederlandse Coeliakie dag!

Zaterdag 13 april is het de Nederlandse Coeliakie dag. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Het eten van gluten veroorzaakt een reactie waardoor het slijmvlies van de darm beschadigd raakt.

Coeliakie is een chronische aandoening waarbij het lichaam heftig reageert op de inname van gluten. Het is een erfelijke auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt die lichaamseigen cellen aanvallen. Hierdoor kan het slijmvlies in de dunne darm beschadigen, waardoor belangrijke voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.

Ongeveer 1% van de mensen heeft coeliakie. Dat komt neer op ongeveer 170.000 Nederlanders. De ziekte uit zich op verschillende leeftijden en de symptomen variëren van typische maag-darmklachten zoals diarree en buikpijn tot meer vage klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Daardoor is coeliakie niet zomaar vast te stellen.

De behandeling van coeliakie bestaat uit het levenslang volgen van een glutenvrij dieet. Er bestaan geen medicijnen voor coeliakie en het is niet te genezen. Een glutenvrij dieet betekent dat je bepaalde granen en graanproducten niet kunt eten. Veel graanproducten zoals brood en pasta, bevatten voedingsvezels, ijzer, vitamine B1 en foliumzuur en brood bevat daarnaast ook jodium. Het is zaak om binnen een glutenvrij dieet voldoende van deze stoffen binnen te krijgen.

Bewustwinkelen.nl heeft een ruim assortiment aan glutenvrije producten, bekijk ons assortiment hier!