U bent hier

Krijg jij voldoende vitamine A binnen?

De overheid houdt met de Voedselconsumptiepeiling voortdurend in de gaten wat wij als Nederlanders gemiddeld eten. Uit het laatste rapport van het RIVM blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking te weinig vitamine A binnenkrijgt via voeding. Ze willen nu graag weten of de lage vitamine A inname ook leidt tot gezondheidsklachten en of er in de toekomst maatregelen genomen moeten worden.

Dit roept vast ook vragen bij jou op. Hoeveel vitamine A zit er in jouw eten en is dat wel voldoende? Waar is deze vitamine belangrijk voor? En hoe kan je een tekort aan vitamine A herkennen?

Gezondheid

Vitamine A ondersteunt de conditie van het oog, het levert een bijdrage aan de opbouw van de huid en het speelt een rol bij de opname van ijzer. Het speelt ook een belangrijke rol in je immuunsysteem, dat nodig is voor een goede weerstand.

Voeding
In dierlijke voedingsmiddelen als vlees, eieren, boter en vis zit vitamine A. In worteltjes en donkere bladgroente komen carotenoïden voor die je lichaam om kan zetten in vitamine A. Met één ei krijg je ongeveer 130 microgram vitamine A binnen en met 100 gram gekookte wortel ongeveer 850 microgram vitamine A.

Hoeveel vitamine A heb je nodig?

Leeftijd                                                 Vitamine A (microgram/dag)

6-11 maanden                                        300

1-2 jaar                                                  300

2-5 jaar                                                  350

6-9 jaar                                                  400

10-13 jaar                                              600

14-17 jaar                                              900(mannen)  700(vrouwen)

18 jaar en ouder                                    800(mannen)  680(vrouwen)

Zwangere vrouwen                                800

Vrouwen die borstvoeding geven          1100


Aanvulling op je voeding
Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt, dan kun je proberen je voeding aan te passen. Als aanvulling op je voeding kun je voedingssupplementen met vitamine A gebruiken. In multivitaminen en preparaten voor de weerstand zit vaak ook vitamine A. Wees voorzichtig bij een zwangerschap, want te veel vitamine A (meer dan 3000 microgram) kan schadelijk zijn voor het kindje. In Nederland kennen we een wettelijk maximum van 1200 microgram per dag.

Tekort
Als je een langere tijd weinig voedsel met vitamine A eet, dan kan een tekort ontstaan in je lichaam. Een vitamine A tekort kan leiden tot huidproblemen, dof haar en een verminderde weerstand waardoor je sneller ziek wordt. Een langdurig tekort aan vitamine A kan schadelijk zijn voor de ogen.Bron: Supplementinfo.nl