Hyaluronzuur heeft tal van voordelen voor de huid, met name op het gebied van krachtige hydratatie. Dit ingrediënt wint snel aan populariteit in diverse huidverzorgingsproducten. Of je nu een vette, droge, of gevoelige huid hebt, de lichte textuur van hyaluronzuur is geschikt voor alle huidtypes. In deze blog ontdek je de essentie van hyaluronzuur en worden mythes en waarheden eromheen ontrafeld.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, een natuurlijke stof die van nature in onze huid voorkomt, speelt een cruciale rol in het aantrekken en vasthouden van aanzienlijke hoeveelheden vocht. Deze eigenschap maakt het een essentieel ingrediënt voor het behoud van een gehydrateerde huid, die er vanzelfsprekend gezond en levendig uitziet. Het handhaven van een optimaal vochtgehalte is een sleutelfactor voor het behouden van een jeugdige uitstraling, omdat een goed gehydrateerde huid minder vatbaar is voor tekenen van veroudering en stress. Het is dan ook van uiterst belang om deze vochtbalans in stand te houden.

Wat doet hyaluronzuur?

Hyaluronzuur staat erom bekend zich aan water te hechten en zo een uitstekende bondgenoot te zijn in het streven naar een rimpelvrije huid. Deze eigenschap resulteert in een zachtere, gladdere huid die een stralende, gehydrateerde uitstraling heeft. Wat nog interessanter is, is dat hyaluronzuur de verschijning van fijne lijntjes en rimpels verbetert, waardoor de huid er jeugdiger uitziet en aanvoelt.

Maar dat is nog niet alles. Hyaluronzuur draagt ook bij aan het versterken van de buitenste huidlagen, beter bekend als de huidbarrière. Een gezonde huidbarrière voelt niet alleen zachter en gladder aan, maar oogt ook voller. Daarnaast werkt hyaluronzuur als een schild voor de huid, waardoor het bescherming biedt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, terwijl het tegelijkertijd een kalmerende werking heeft op de huid. Het is dus veel meer dan alleen een hydraterend ingrediënt; het is een waardevolle bondgenoot voor het behoud van een gezonde, stralende huid.

Bekijk onze producten met hyaluronzuur en andere verzorgende producten hieronder:

Hoe werkt hyaluronzuur?

Hyaluronzuur bezit de unieke eigenschap om grote hoeveelheden vocht aan te trekken en vast te houden. Slechts één gram hyaluronzuur heeft het vermogen om tot wel zes liter water vast te houden! Wat wellicht nog indrukwekkender is, is dat hyaluronzuur dit precies zo doet dat het niet te veel water aan de huid geeft. Te veel water is niet goed voor de huid, omdat het ervoor zorgt dat belangrijke stoffen die de huid intact houden afbreken.

Feiten en fabels over hyaluronzuur

  1. Hyaluronzuur is geschikt voor alle huidtypes.
    FEIT! De lichte textuur van hyaluronzuur zorgt ervoor dat het geschikt is voor alle huidtypes. Van de vette tot de droge huid. Let er wel goed op dat het product dat je wilt kopen geen irriterende geurstoffen, alcohol en/of geurende plantenolie bevat. Die kunnen de werking van hyaluronzuur verminderen.
  2. Als ik al een dagcrème gebruik, kan ik mijn huid niet hydrateren met hyaluronzuur.
    FABEL! Als je jouw perfecte crème al hebt gevonden en er zit geen hyaluronzuur in, dan kun je altijd nog een product met hyaluronzuur gebruiken, zoals een serum. Die voeg je toe aan je nacht- of dagcrème.
  3. Wanneer hyaluronzuur als ingrediënt helemaal onderaan staat, betekent dit dat er naar verhouding minder in zit.
    FEIT! Steeds meer merken voegen hyaluronzuur toe aan hun producten. Kijk op de ingrediëntenlijst om te zien of hyaluronzuur aan het product toegevoegd is. Belangrijk is dat het niet helemaal onderaan de ingrediëntenlijst staat, want dan zit er maar heel weinig van in.
  4. Hyaluronzuur in crème heeft dezelfde werking als hyaluronzuur in cosmetische fillers.
    FABEL! Hyaluronzuur heeft niet hetzelfde effect als een cosmetische filler. Mocht je fillers overwegen, dan is het de moeite waard om eerst een tijdje producten met hyaluronzuur te proberen. Misschien zijn de resultaten zo goed dat fillers overbodig zijn!
  5. Hyaluronzuur wordt uit het menselijk lichaam gewonnen.
    FABEL! Hoewel het van nature in ons lichaam voorkomt, is hyaluronzuur een super populair ingrediënt in de huidverzorging. Het type dat in huidverzorging zit, wordt niet van mensen afgenomen. Het is gerepliceerd in een laboratorium.
  6. Hyaluronzuur crème kun je zelf maken.
    FEIT! De ingrediënten bestaan dan onder meer uit: gedestilleerd water, glycerine en hyaluronzuurpoeder. En dat laatste is vaak het probleem. Want waar koop je hyaluronzuurpoeder van goede kwaliteit? Hyaluronzuur crème van een goed en betrouwbaar merk ligt dan meer voor de hand. Zo hanteren betrouwbare huidverzorgingsmerken in het laboratorium en bij productie strenge eisen. Het product blijft dan goed bewaard en er ontstaan geen bacteriële besmettingen.
  7. Hyaluronzuur smeren tijdens de zwangerschap is veilig.
    FEIT! Meer dan 90% van de vrouwen ervaart veranderingen in de huid tijdens de zwangerschap. Deze veranderingen kunnen zijn: donkere kringen onder de ogen en een drogere huid. Fijne lijntjes en rimpels worden hierdoor duidelijk zichtbaarder. Hyaluronzuur kan de oplossing geven. Ook wanneer je zwanger bent is het gebruik hiervan in crèmes volledig veilig. Het kan er zelfs voor zorgen dat je huid minder uitdroogt en sneller herstelt tijdens je zwangerschap of na de bevalling. Hyaluronzuur in de vorm van fillers en andere niet-essentiële chirurgische ingrepen worden afgeraden tijdens de zwangerschap. Houd het bij crèmes en serums met hyaluronzuur om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

Producten met hyaluronzuur

Ben je op zoek naar producten waar hyaluronzuur in zit? Leef.nl zet de favorieten op een rij: