U bent hier

Glycolzuur: wat is het en wat doet het?

glycolzuur

Glycolzuur is een ingrediënt dat steeds vaker gebruikt wordt in verschillende producten voor huidverzorging. Maar wat is glycolzuur precies? Wat doet het eigenlijk voor de huid? En kun je het gebruiken voor elk huidtype? Zo zou glycolzuur ervoor zorgen dat de huid er jonger uitziet en dat tekenen van huidveroudering worden verminderd. In deze blog ontdek je hoe glycolzuur precies werkt voor onze huid en waarom het een bijzonder ingrediënt is.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur maakt deel uit van de zogenaamde fruitzuren afkomstig van onder andere ananas, papaya en druiven, maar ook rietsuiker. Het behoort net als melkzuur tot de zogenaamde alfahydroxyzuren. Diverse huidverzorgingsproducten kunnen glycolzuur bevatten. Zo bestaat er een glycolzuur crème, een glycolzuur serum en een glycolzuur peeling. Glycolzuur wordt vaak gebruikt in producten voor de rijpere huid vanwege het huidverjongende effect. Door de zeer kleine moleculen dringt het goed in de huid door; beter dan melkzuur dat doet. Glycolzuur is een zogenaamd exfoliant. Dit betekent dat het kan zorgen voor celvernieuwing van de huid. Dit zorgt dan ook voor de vele voordelen van huidverzorging met glycolzuur. Lees verder om te ontdekken wat glycolzuur precies doet en welke positieve werking het heeft op de huid. De werking van glycolzuur op de huid is wetenschappelijk bewezen.

Wat doet glycolzuur?

Wat doet glycolzuur precies? De dode huidcellen in de hoornlaag van de huid kunnen ervoor zorgen dat de huid er dof en niet stralend uitziet. Glycolzuur breekt deze dode huidcellen af. Als je een product met glycolzuur gebruikt, zal de huid eerst gaan vervellen waarna er ruimte komt voor nieuwe huidcellen. Glycolzuur zorgt ervoor dat poriën worden vrijgemaakt waardoor de huid weer fijn en glad kan worden gemaakt. Onzuiverheden en overmatig talg zullen dan ook worden verwijderd met behulp van glycolzuur. Glycolzuur is dan ook goed te gebruiken voor de vette of gemengde huid. Zo kan het bijvoorbeeld een geschikt ingrediënt zijn in huidverzorging bij de getinte huid. Glycolzuur kan verschillende positieve effecten hebben voor de huid.

  • Het helpt huidveroudering, zoals zichtbare lijntjes en rimpels te verminderen.
  • Het kan puistjes, littekens en pigmentvlekken helpen verminderen.
  • Het zorgt voor een schone, gladde en gezond uitziende huid. De huid oogt jonger.

Exfoliant glycolzuur

Glycolzuur is in staat om oude huidcellen te kunnen verwijderen. Dit wordt ook wel exfoliëren genoemd. Onze huid doet dit van nature al, maar bij het ouder worden kan de huid hier wel wat hulp bij gebruiken. Glycolzuur exfoliant kan dan helpen de huid er weer fris, glad, jong en gezond uit te laten zien. Daarnaast zullen eventuele pigmentvlekjes naar de achtergrond verdwijnen door glycolzuur.

Peeling glycolzuur

Er bestaat ook een glycolzuur peeling dat een hoog gehalte aan glycolzuur bevat. Het kan een krachtige werking hebben op de huid. Een glycolzuur peeling gebruik je dan ook liever samen met een huidtherapeut. Glycolzuur kun je ook gebruiken bij een gevoelige huid, maar test het eerst uit met een product met een lager gehalte aan glycolzuur. Een peeling is voornamelijk geschikt voor de blanke huid. Voor de donkere huid is een glycolzuur peeling echter niet aan te raden. De getinte huid is gevoeliger voor peelings, omdat er donkere vlekjes kunnen ontstaan als gevolg van een peeling.

Glycolzuur en zonbescherming

Het gebruik van huidverzorging met glycolzuur kan de huid gevoeliger maken voor UV-straling. Het is dan ook belangrijk om bij blootstelling aan zonlicht een natuurlijke zonnebrand met hoge beschermingsfactor te gebruiken. Het duurzame merk lavera heeft een natuurlijke zonnebrand met een hoge beschermingsfactor; gemaakt van alleen maar natuurlijke grondstoffen, zoals kokosnootolie. Daarnaast is de lavera zonnebrand vegan, het bevat geen microplastics en het is geschikt voor de zeer gevoelige huid.

Kortom, glycolzuur staat erom bekend dat het huidveroudering helpt tegen te gaan. Daarnaast zorgt het voor een zuivere huid omdat het puistjes helpt te verminderen. Daarnaast is glycolzuur effectief gebleken bij de verzorging van de droge huid. Het helpt het collageen (eiwit) te stimuleren waardoor de huid lang stevig blijft. Voor een blijvend stralende huid!

 

 
Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research