U bent hier

Droge lippen - hoe ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

droge lippen

Iedereen heeft wel eens last van droge en gesprongen lippen. Het komt vaak voor in de herfst- en winterperiode. Je lippen kunnen trekkerig aanvoelen, wat erg vervelend is. Wat zijn de oorzaken van droge lippen? Hoe voorkom je ze? En hoe verzorg je ze? Je leest het hier!

Droge lippen

De lippen missen een beschermend vetlaagje, omdat ze niet voorzien zijn van talgkliertjes. Om deze reden zijn de lippen extra gevoelig voor zon, wind, kou en droogte. Het bovenste laagje van de lippen is zeer dun, waardoor de kans op droge lippen erg groot is tijdens deze weersomstandigheden. Veel mensen zijn geneigd om aan hun lippen te likken om ze vochtig te houden. Toch is dit niet handig, omdat de huid van de lippen er juist nóg droger van wordt. De enzymen en water in het speeksel verdampen en tijdens dit proces wordt het water uit de lippen gebruikt.

Velletjes op lippen

Velletjes op je lippen ontstaan door droge lippen. Dit komt vaak door een combinatie van koude buitenlucht en verwarmde droge binnenlucht. Uit onderzoek blijkt dat de velletjes op je lippen ook kunnen ontstaan door het drinken van koffie en thee. Het drinken van grote hoeveelheden cafeïne kan ervoor zorgen dat je lippen uitdrogen. De combinatie van koude lucht, droge verwarmde lucht en cafeïne veroorzaakt de velletjes op je lippen.

Oorzaak droge lippen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je droge lippen kan krijgen. We hebben er hieronder 7 voor je op een rijtje gezet:

 1. Kou en wind
  De koude en gure wind in de herfst of winter zorgt ervoor dat er meer vocht uit de lippen verdampt. Dit veroorzaakt droge en schrale lippen.
 2. Medicijngebruik
  Door het gebruik van bepaalde medicijnen kunnen droge lippen ontstaan. Door je lippen regelmatig in te smeren met een lippenbalsem kan je dit voorkomen.
 3. Uitdroging
  Als je niet genoeg water drinkt dan droog je uit. Dit gebeurt ook met je lippen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt op een dag.
 4. Lage luchtvochtigheid
  Een lage luchtvochtigheid onttrekt vocht aan de huid en de lippen. Hierdoor kunnen ze droog aanvoelen. Zet een luchtbevochtiger in je huis, zodat de luchtvochtigheid niet te laag wordt.
 5. Vitaminetekorten of tekort aan voedingsstoffen
  Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog. Door elke dag gezond en gevarieerd te eten voorkom je dit.
 6. Reacties op lipverzorging
  Sommige lippenbalsems bevatten stoffen die ervoor zorgen dat de lippen uitdrogen. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld menthol of mint. Kies daarom voor een lippenbalsem waar deze stoffen niet in voorkomen.
 7. Lip Plumpers
  Tegenwoordig zijn er Lip Plumpers op de markt. Dit product zorgt ervoor dat je vollere lippen krijgt. Uitdroging van de lippen is een bijwerking van de stoffen die in Lip Plumpers zitten.

Droge lippen voorkomen

 • Drink voldoende water
 • Zet een luchtbevochtiger in je huis
 • Adem door je neus
 • Drink niet teveel alcohol
 • Gebruik een tandpasta zonder synthetische smaakstoffen
 • Scrub je lippen
 • Niet roken of stoppen met roken

Droge lippen verzorgen

Kies de juiste lippenbalsem die past bij jouw lippen. Gebruik bijvoorbeeld een lippenbalsem met SPF om je lippen te beschermen tegen de zon of kies een lippenbalsem met cacaoboter om ze te verzorgen en uitdroging te verminderen. Breng de lippenbalsem aan vóórdat je je gezicht gaat reinigen. Van sommige reinigingsproducten kunnen je lippen namelijk uitdrogen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende drinkt, zodat je lippen gehydrateerd blijven en draag met koud weer een sjaal voor je mond, zodat je lippen beschermd zijn tegen de kou.

Onze favorieten

lavera Basis Sensitiv lippenbalsem € 2,99
Helpt uitdroging van je lippen te voorkomen. Natuurlijke verzorging voor gevoelige lippen.


lavera Pearly Pink lippenbalsem € 4,49
Geeft je lippen langdurig verzorging en een subtiele kleur. Voor natuurlijke mooie en soepele lippen.


lavera Protect & Repair lippenbalsem € 4,49
Geeft je lippen langdurige verzorging. Voor natuurlijk mooie en soepele lippen.


lavera SOS help lippenbalsem € 5,99
Biedt ruwe en schrale lippen directe hulp. Beschermt tegen uitdrogen.

 

 

Ook interessant voor jou?

- 8 tips die je snel van je verkoudheid verlossen
- Ik heb gebarsten lippen. Wat nu?!