U bent hier

Wandeltips

Het klinkt heel gemakkelijk: wandelen. Je stapt je huis uit, trekt de deur achter je dicht en gaat op pad. Iedereen kan het. Toch komt er vaak wel wat meer kijken bij wandelen. Want waar moet je rekening mee houden? Hoe behandel je die vervelende blaar? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Blaren

Zelfs de meest geoefende wandelaars hebben er weleens last van. Maar hoe kan je blaren het best behandelen en hoe kan je jezelf voorbereiden om geen blaren te krijgen bij een lange tocht?

Blaren moeten, als het kan, gesloten blijven. Het ‘blaardak’ zelf is een zeer goede wondbedekker. De blaar droogt langzaam in. Grote blaren kun je het beste doorprikken als je nog verder moet lopen, bij kleine blaren of irriterende drukpunten voldoet vaak alleen het afplakken. Is je blaar ontveld? Behandel deze dan als een open wondje door het goed te ontsmetten en af te dekken met een tweedehuidverband (hydrocolloïd pleister).

Doorprikken

Bij jezelf blaren doorprikken is soms lastig of niet mogelijk. Laat daarom bij voorkeur iemand anders (met kennis en ervaring) je blaren doorprikken. Ontsmet je handen en de blaar incl. de omgeving met alcohol (niet op een reeds gesprongen blaar), jodium of chloorhexidine. Prik met een bloedlancet een gaatje in de bovenkant van de blaar en vervolgens aan de onderkant. Druk het vocht voorzichtig eruit met een steriel gaasje en ontsmet nogmaals de locatie. Laat het vel zitten om de kans op infectie te verkleinen. Plak de blaar af met een steriel verband of pleister.

Afplakken

Dek een (gesloten) blaar ook af, zodat deze niet open gaat. Voor het afdekken van blaren gebruik je bijvoorbeeld een brede strook kleefpleister of fixatiepleister, een eilandpleister of een speciale hydrocolloïd blarenpleister. Het is belangrijk is dat het verband ruim over de blaar zit, plooivrij is en niet kan gaan schuiven. Plak meerdere lagen pleister dakpansgewijs en knip de hoekjes rond af om omkrullen te voorkomen.

Voorkomen

 1. Draag passende schoenen
 2. Draag passende (naadloze) sokken
 3. Loop je schoenen goed in
 4. Start ruim van te voren met het insmeren van je voeten met huidverstevigende producten (kamferspiritus of voetcrème)
 5. Smeer je voeten dun in met speciale crème voor het lopen
 6. Strooi een beetje talk- of voetpoeder in je schoenen, sokken en op je voeten om de voeten droog te houden
 7. Was je voeten altijd met koud water en zonder zeep
 8. Plak gevoelige plekken preventief af met blarenpleisters van Heka of Compeed

Drink voldoende

Drinken van alleen water is af te raden, omdat het voor verdunning van het bloed zorgt. Om de energievoorraad, zout en mineralen op peil te houden, zijn producten op basis van elektrolyten (minerale zouten) het beste. Deze drank is water met een hoeveelheid opgeloste deeltjes (zout en suiker) die overeenkomt met je ‘lichaamswater’. Gewoon water bevat nauwelijks van deze deeltjes. Het voordeel van deze producten is dat het snel wordt opgenomen. Het verlies van vocht en zouten kan ook leiden tot kramp.

Kleding / bescherming

 • Smeer je goed in met zonbeschermingsproducten! 
 • Kleed je niet te warm en kies ademende kleding zodat je de verdamping van zweet zo weinig mogelijk beperkt.
 • Bescherm je hoofd en nek wanneer blootstelling aan direct zonlicht onvermijdelijk is (pet, hoofddoek). Maak bij warm weer de pet of hoofddoek regelmatig nat ter verkoeling.
 • Gebruik het liefst een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht.
 • Neem bij (dreigend) slecht weer eventueel extra kleding mee en eventueel een extra paar sokken. 

Extra ondersteuning door supplementen

Magnesium

Magnesium is een enorm belangrijk mineraal omdat het eigenlijk de “manager” is van je gehele energiestofwisseling. Zonder de aanwezigheid van magnesium zal je gehele energievoorziening vastlopen. Kort door de bocht gezegd heb je magnesium nodig om energie op te wekken! Door een verhoogde behoefte en tegelijk extra verlies via zweet kunnen sporters, vooral duursporters, baat hebben bij extra magnesium.

 • Biedt ondersteuning bij het handhaven van de normale balans in de water- en mineralenhuishouding.
 • Ondersteunt het energieniveau
 • Speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
 • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid

Vitamine C

 • Vitamine C draagt bij aan het behoud van een goede/sterke weerstand tijdens en na training/sport(-prestatie)
 • Activeert je natuurlijke energie in het lichaam

Vitamine D

 • Speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
 • Voor het behoud van sterke botten

Spirulina

Spirulina is een alg die een heel scala aan vitamines, mineralen en eiwitten bevat. Het zorgt voor meer energie en bevordert het herstel na fysieke inspanning.

Veel wandelplezier!